+32 474/28.76.38 Park den Brandt, Antwerpen (Ingang: Acacialaan)Atlantikwall | Luchtoorlog | V-Wapens

Strandversperringen Atlantikwall

Het Cointet-element beter gekend als Belgische poort of C-element was een zware stalen hek van circa 3 meter breed en 2 meter hoog, gemonteerd op rollers. Een circa van 77.000 zouden door de Belgische Ministerie van Defensie geproduceerd zijn om langs de KW-Linie (linie die liep van Koningshooikt tot Waver) te plaatsen. Na de invasie werden deze tankversperringen door de Duitsers overgenomen. Deze poorten konden zowel tanks als amfibische landingsvoertuigen van tientallen ton tegen houden. De poorten werden met een aantal aan mekaar geketend en konden zo alles dat er tegen voer of reed tegenhouden. De twee recentste foto’s hieronder van een poort staat opgesteld aan een museum in Saint-Laurent-sur-Mer.

De Rommelspargel (Nederlands: Rommel Asperges) of Luftlandehindernis waren houten palen van circa 4 tot 5 meter lang. De Luftlandehindernis, zoals Generalfeldmarschall Erwin Rommel ze zelf noemde, werden in Nederlandse en Franse velden met de miljoenen in de grond geslagen om luchtlandingen en zweefvliegtuigen tegen te gaan. De term Rommelspargel werd ook gegeven aan de houten constructies van de Atlantikwall, welke diende om amfibische landingen tegen te gaan. Bovenaan de houten constructies werd meestal een Tellermine geplaatst. Uiteindelijk bleken de Atlantische Rommelspargel na tests insufficiënt genoeg om amfibische landingen te stoppen en werden grotendeels vervangen door Hemmbalken.

De Tschechenigel of Spanische Reiter (Nederlands: Tsjechische Egel, Stekelvarken of Spaanse Ruiter) was een anti-tank obstakel dat bestond uit 3 metalen hoekelementen. De term Tschechenigel is afgeleid naar de origine vanwaar het oorspronkelijk afkomstig is. Deze anti-tank obstakels werden voor de Tweede Wereldoorlog gebruikt aan de Duitse-Tsjechische grens door de grens fortificaties van Tsjecho-Slowakije. In 1938 namen de Duitsers dit over, maar alsook de Sovjet-Unie gebruikten deze doorheen de oorlog. Deze Tsjechische Egels maakten grotendeel uit van de Atlantikwall en waren zeer effectief om tanks te weren uit een defensielinie, omdat deze zelfs nadat ze worden omgewipt door bijvoorbeeld een explosie, hun functie nog altijd blijven uitvoeren.

Op foto 1 en 3 kan je duidelijk zien dat er beton om de poten van de Tsjechische Egels zijn gegoten, dit diende omdat anders de zee met de Egels zou “spelen” en aldus niet op hun plaats zouden blijven.

Langs de gehele Atlantikwall stond er een anti-tankmuur waarvan er reeds vele stukken al zijn verdwenen. Wij vonden hier in Bray Dunes in Stützpunkt Adolf nog een mooi stuk (desondanks de graffiti) dat bewaard is gebleven.

De Hemmkurven zijn ook een tankversperring, deze werden zowel aan de kust als inlands gebruikt, bijvoorbeeld om straten en wegen te blokkeren. Een tank kon er over rijden, maar dan werd zijn zwakkere onderstel blootgesteld en kon de vijand door anti-tank wapens de tank uitschakelen.

Een tetraëder was een versperringsmiddel tegen pantsers en andere voertuigen dat meestal gemaakt werd van beton, met de vorm van een regelmatig viervlak; veelal groepsgewijs toegepast om doorgangen af te sluiten én het was (makkelijk) verplaatsbaar. In de Atlantikwall werd de betonnen tetraëder meestal voorzien van ijzeren pinnen die uitstaken om de onderstellen van amfibische voertuigen op te scheuren of te stoppen of werd er een anti-tankmijn opgeplaatst.

De Nußknackermine (Nederlands: Notenkrakermijn) werd uitgerust met 1 of 2 anti-tankmijnen (Tellermine) en met soms nog een extra 15 cm granaat dat werd ingegoten in het beton. Wat je hier niet te zien krijgt is de stalen balk, die functioneerde als hefboom en ervoor zorgde als er een amfibische vaartuig tegen botste; er druk werd uitgeoefend op de ontsteking van de mijn en zo de lading tot ontploffing bracht. Er zijn van de Nußknackermine verschillende Types geproduceerd.

De Eisenpfohle

De Flandernzaun

Höcker hindernis (anti tank), 5 rijen type 1942

Alle rechten voorbehouden © vzw Bunker en Vliegtuig Archeo Antwerpen | Links worden aangemoedigd