+32 474/28.76.38 Park den Brandt, Antwerpen (Ingang: Acacialaan)Atlantikwall | Luchtoorlog | V-Wapens

Over ons Team & VZW

Een nieuwe website

De website van VZW Bunker en Vliegtuig Archeo Antwerpen werd in oktober 2013 in een nieuwe huid gestoken, we hopen dat u onze nieuwe website aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk vindt. Ook werden er nieuwe updates gedaan in de verouderde informatie.

Op deze paginaOpeningsuren- en Dagenvind u alle bezoekuren en openingsdata terug van 2015.

Op ons “Prikbord” kan u alle nieuwe mededelingen omtrent onze VZW en/ of gebeurtenissen terug vinden.

De voorwaarden van VZW Bunker en Vliegtuig Archeo Antwerpen voor geleide bezoeken kan u op deze paginaAlgemene Voorwaarden Bezoekenterug vinden. Gelieve deze in alle tijden te respecteren en goed na te lezen.

Onze VZW verwoord

Bunker en Vliegtuig Archeo(logie) Antwerpen is een VZW die zich bezighoudt met het in stand houden van een volledig overgebleven bunkerdorp uit de Tweede Wereldoorlog. Tot nu toe zijn wij erin geslaagd om drie bunkers open te stellen voor het publiek. Hiervoor zijn constant specialisten aan het werk in binnen- en buitenland om de nodige materialen op te sporen. De bunkers zijn uitgebouwd tot een volwaardig oorlogsmuseum met de “Atlantikwall” als hoofdthema. Tal van archeologische vindstukken, foto’s en plannen, ook met betrekking tot Antwerpen, worden er tentoongesteld.

Ook de luchtoorlog is niet vergeten. Een team specialisten vertegenwoordigen het “WWII Aircraft Research Centre” en is voortdurend bezig deze moeilijke materie uit de Tweede Wereldoorlog te onderzoeken. Ongeveer 5400 vliegtuigcrashes werden door ons opgetekend in België. Meerdere vermiste bemanningsleden kregen hierdoor een graf en onverklaarbare feiten werden opgelost. Tal van opgravingen brachten ook een grote collectie vliegtuigonderdelen die deels tentoongesteld worden in het museum.

De V-bommen zijn niet weg te denken in Antwerpen en vormen het grootste deel van de luchtoorlogtentoonselling. Vele onderdelen van beide vergeldingswapens, uit binnen- en buitenland, zijn tentoongesteld in het museum en worden geplaatst en verklaard om de technische aspecten te verduidelijken. De nodige aandacht wordt ook geschonken aan de impact op de stad, haar inwoners, hulpverleners en verdedigers tijdens deze zwarte bladzijde in de Antwerpse geschiedenis.

Ons team

(Bunker Archeo)   (Vliegtuig Archeo)   (V-wapens)

 Dirk Verstraeten Voorzitter

Verricht opgravingen, opmetingen en onderzoek naar Atlantikwall-bunkers met het oog op het legaal recupereren en restaureren van militaria. Zorgt voor de aanvoer van nieuwe materialen welke aan de bezoeker getoond kunnen worden. Dirk beschikt al tientallen jaren over de nodige know-how over het restaureren van oude bunker- en bodemvondsten. Zonder zijn passionele doch kalme leiding zou de VZW niet staan waar we nu zijn.

 Dirk Peeters Adviseur Atlantikwall

Met behulp van oude documenten en luchtfoto’s uit verschillende Europese archieven onderzoekt Dirk de Duitse Atlantikwall. Doordat Dirk al vele decennia bezig is met deze materie beschikt hij over een archief waar de meesten onder ons enkel van kunnen dromen. Hij kon nog verschillende bunkers fotograferen en opmeten welke al reeds 20 jaar afgebroken of ondergewerkt zijn. Dankzij zijn expertise worden nog steeds nieuwe locaties ontdekt welke door ons team met de nodige toelatingen vakkundig onderzocht worden. Dirk geniet internationale faam door zijn zéér gedreven opmetingen en gedetailleerde bunkerplannen die daarop volgen.

 Bart Beckers Adviseur Luchtoorlog

Met decennia aan ervaring staat Bart in voor het doorgedreven onderzoek naar gecrashte vliegtuigen van zowel de geallieerde als Duitse luchtmacht. Hijzelf gaat ook op prospectie en haalt regelmatig relicten uit de grond. Dit vergt uiteraard een heleboel administratieve rompslomp om dit allemaal met de nodige toestemmingen in goede banen te leiden. Bart levert ook uitstekend onderzoek naar de bemanning, crash plaatsen en toestellen van de Tweede Wereldoorlog.

 Bart Verstraeten Webmaster

Naast de hulp of afstand zoals de creatie van ons digitale onderkomen en bijdragen aan onderzoek komt Bart ook in het museum zijn steentje bijdragen wanneer zijn drukke agenda en prille vaderschap dit toelaten.

   Olivier Vilain Secretaris-Penningmeester / Adviseur V-wapens / Website

Actief in bunker archeo en het Atlantikwall thema, sinds zijn reorganisatie van de V-wapen collecties ook adviseur in dit thema. Zijn creatieve kriebels staan in voor veel grafische jobs, van schilderingen in het museum zelf tot het mee aankleden en updaten van dit digitale hoofdkwartier. In de restauratie en reproductie van elementen of objecten alsook de invulling en vormgeving van het museum zelf komt de combinatie van zijn kennis en creativiteit regelmatig van pas. Passie voor lokaal erfgoed, gedrevenheid en leergierigheid, ondersteund door experts binnen en buiten de VZW, maken van hem een sterke schakel in onze VZW.

 Steven Van Eyck Public relations

Als aanspreekpunt onderhoudt Steven de public relations en helpt hij de bezoekers bij reservaties. Door zijn kennis in doe-het-zelf- en bouwmaterialen, is Steven een welgekomen aanwinst.

Robby Vuydt All-round medewerker

Robby’s jarenlange kennis, en vele kennissen, in metaalbewerking zijn voor ons project regelmatig van grote waarde. Zijn profesionele kennis van elektriciteit zorgt er ook voor dat alle elektriciteitswerken in “eigen beheer” kunnen gebeuren en dus met maximaal oog voor historisch detail en accuratesse. Naast zijn betrokkenheid in vele werken in het bunkerdorp zelf draagt hij regelmatig ook zijn steentje bij aan bunker archeo excursies.

 Tim Jespers All-round medewerker

Als nieuwste lid heeft Tim, ondanks zijn jonge leeftijd, al bewezen een vaste waarde te zijn. Of het nu een hamer, borstel of keyboard vereist, voor elk project in onze vzw zoekt Tim een manier om zichzelf of kennissen te engageren. Zijn tomeloze inzet, die soms eerder ingeperkt moet worden dan aangemoedigd, stemt ons hoopvol dat ook in de toekomst ons uniek Antwerps stukje Atlantikwall mensen kan blijven informeren.

 

In memoriam

(2016) Rene Verstraeten All-round medewerker

(2015) Pierre Koreman Vliegtuig archeo / V-wapens

Alle rechten voorbehouden © vzw Bunker en Vliegtuig Archeo Antwerpen | Links worden aangemoedigd