Park den Brandt, Antwerpen (Ingang: Acacialaan)Atlantikwall | Luchtoorlog | V-Wapens

Over ons Team & VZW

Een nieuwe website

De website van VZW Bunker en Vliegtuig Archeo Antwerpen werd in oktober 2013 in een nieuwe huid gestoken, we hopen dat u onze nieuwe website aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk vindt. Ook werden er nieuwe updates gedaan in de verouderde informatie.

Op deze paginaOpeningsuren- en Dagenvind u alle bezoekuren en openingsdata terug van 2015.

Op ons “Prikbord” kan u alle nieuwe mededelingen omtrent onze VZW en/ of gebeurtenissen terug vinden.

De voorwaarden van VZW Bunker en Vliegtuig Archeo Antwerpen voor geleide bezoeken kan u op deze paginaAlgemene Voorwaarden Bezoekenterug vinden. Gelieve deze in alle tijden te respecteren en goed na te lezen.

Onze VZW verwoord

Bunker en Vliegtuig Archeo(logie) Antwerpen is een VZW die zich bezighoudt met het in stand houden van een volledig overgebleven bunkerdorp uit de Tweede Wereldoorlog. Wij zijn erin geslaagd om drie bunkers open te stellen voor het publiek. Hiervoor zijn constant specialisten aan het werk in het binnen en buitenland om de nodige materialen op te sporen. De bunkers zijn uitgebouwd tot een volwaardig oorlogsmuseum met de “Atlantikwall” als specialisatie. Tal van archeologische vindstukken en foto’s, ook met betrekking tot Antwerpen worden er tentoongesteld. We mochten ons verheugen op bezoekers van Albanië tot Australië en van de USA tot China. Het museum is uniek in en rond Antwerpen en is gelegen in het Park Den Brandt te Wilrijk, ingang is aan de Acacialaan tegenover de Seringenlaan.

Ook de luchtoorlog is niet vergeten. Een team specialisten vertegenwoordigen het “WWII Aircraft Research Centre” en is voortdurend bezig deze moeilijke materie uit de Tweede Wereldoorlog te onderzoeken. Ongeveer 5400 vliegtuigcrashes werden door ons opgetekend in België. Meerdere vermiste bemanningsleden kregen hierdoor een graf en onverklaarbare feiten werden opgelost. Denk maar aan het bombardement van Mortsel waar velen nog niet weten hoe het is kunnen gebeuren. Tal van opgravingen brachten ons een rijke buit van vliegtuigonderdelen op, allen tentoongesteld in het museum.

De V-bommen zijn niet weg te denken in Antwerpen en vormen een onderdeel van de luchtoorlog. Ook aan dit onderwerp wordt speciale aandacht besteed met vakkundige uitleg over de werking van de V1 en V2. Verschillende onderdelen van de V1 en V2 zijn tentoongesteld in het museum als resultaat van de opzoekingen in binnen en buitenland. Omdat Antwerpen dikwijls het doel was van zowel Duitse als van de Geallieerden bieden wij de mogelijkheid om bij rondleidingen,op aanvraag en in groep, uitgebreid uit te wijden over de luchtoorlog en de V bommen.

VZW Team:

Dirk Verstraeten (Bunkerarcheo):

Verricht opgravingen, opmetingen en onderzoek naar Atlantikwall-bunkers met het oog op het legaal recupereren en restaureren van militaria. Zorgt voor de aanvoer van nieuwe materialen welke aan de bezoeker getoond kunnen worden. Dirk beschikt al tientallen jaren over de nodige know-how over het restaureren van oude bunker- en bodemvondsten.

Dirk Peeters (Bunkerarcheo):

Met behulp van oude documenten en luchtfoto’s uit verschillende Europese archieven onderzoekt Dirk de Duitse Atlantikwall. Doordat Dirk al vele decennia bezig is met deze materie beschikt hij over een archief waar de meesten onder ons van kunnen dromen. Hij kon nog verschillende bunkers fotograferen en opmeten welke al reeds 20 jaar afgebroken of ondergewerkt zijn.  Dankzij zijn expertise worden nog steeds nieuwe locaties ontdekt welke door ons team met de nodige toelatingen vakkundig onderzocht worden. Dirk geniet internationale faam door zijn zéér gedreven opmetingen en gedetailleerde bunkerplannen die daarop volgen.

Pierre Koreman (Vliegtuigarcheo & Vergeltungswaffe Specialist): († 2015)

Pierre staat in voor het doorgedreven onderzoek naar gecrashte vliegtuigen van zowel de geallieerde als de Duitse luchtmacht. Hijzelf gaat ook op prospectie en haalt regelmatig relicten uit de grond. Dit vergt uiteraard een heleboel administratieve rompslomp om dit allemaal met de nodige toestemmingen in goede banen te leiden. Met PiKo’s Air War levert hij ook een uitstekend onderzoek naar de bemanning, crash plaatsen en toestellen van de tweede wereldoorlog. Een bijkomende expertise aan het adres van Pierre zijn de Vergeltungswaffe, de V-wapens, die in 1944 massaal op Antwerpen afgevuurd werden. Pierre zijn expertise reikt zo ver dat hij (bijna) elk gevonden onderdeel kan plaatsen en zo de geschiedenis hierover vertellen aan een bezoeker van ons museum. 

Bart Beckers (Vliegtuigarcheo):

Bart Verstraeten (Communicatie):

Onderhoud onze website, voorziet deze van onze laatste artikels en mededelingen en zorgt ervoor dat alle communicatie vlekkeloos verloopt.

Olivier Vilain (All-round vrijwilliger):

Met zijn kennis van Wereld Oorlog II, met het oostfront als specialiteitsgebied, is Olivier zeker een aanwinst. Ook zijn kennis in groenonderhoud maakt van hem een sterke schakel in onze VZW.

Steven Van Eyck (All-round vrijwilliger):

Onze nieuwste vrijwilliger. Door zijn kennis in doe-het-zelf- en bouwmaterialen, is Steven een welgekomen aanwinst. Ook zal hij Bart Verstraeten assisteren in onderhoud van de website.

Alle rechten voorbehouden © vzw Bunker en Vliegtuig Archeo Antwerpen | Links worden aangemoedigd