+32 474/28.76.38 Park den Brandt, Antwerpen (Ingang: Acacialaan)Atlantikwall | Luchtoorlog | V-Wapens

Duitse ontmijners: Race tegen de Tijd

Duitse ontmijners: Race tegen de tijd om explosieven uit de tweede wereldoorlog te vinden en te vernietigen.

Blindgangers zijn nog steeds big business in Duitsland. Bijna twee miljoen ton werd gedropt door  Engeland, Amerika en Rusland. Een geschatte 7 to 15 % explodeerde niet, en nu, zeven decennia later verlengen ze de oorlog tot in de 21 eeuw.  Berlijn en omgeving zijn goed voor een 350 ton niet geëxplodeerde gevonden  munitie per jaar. Hierbij massa’s artillerie granaten die de Russen naar Berlijn vuurden. Sommigen gevonden in velden andere in residentiële wijken en naast scholen, gebouwd na de oorlog.

Nog steeds levend
De gevaarlijkste, ingesteld om te exploderen tussen 1 en 144 uur na hun landing  om chaos te creëren. Velen landden in de verkeerde positie om de aceton langtijd ontstekers hun werk behoorlijk te laten uitvoeren. Ze zijn nog altijd in leven! Een van de meest problematische plaatsen is Oraniënburg omdat de geallieerden dachten dat daar aan de Atoombom gewerkt werd. Hun bombardementen hadden een dubbel doel, de eventuele productie afremmen en er voor zorgen dat de Russen, bij de inname van dit gebied, niets in handen zouden krijgen.

Op afstand bediende zagen
Niet zelden worden bommen gevonden van twee ton, een echt monster om uit een bewoonde wijk te halen. Wanneer een bom geïdentificeerd is als stabiel voor transport wordt ze naar een centraal depot gebracht. Niet zelden worden bommen gevonden kort bij een bebouwing en wanneer de bewoners de ontmijners zien is het net of ze tegenover een grimmige maaimachine staan. Bij sommigen bommen kunnen de ontstekers worden losgedraaid door klemmen die op de ontsteker geplaatst worden en bediend worden door een explosieve lading om ze los te draaien. Met van op afstand bediende zagen kan men bij artillerie granaten de ontsteker er af zagen. Bommen nog in leven worden ondergebracht in een bunker.
Het is en blijft gevaarlijk werken en het is Hollywood niet waar alles goed afloopt. In Göttingen verloren  in juni 2010 drie ontmijners het leven en werden er drie zwaar gewond wanneer een “ nog levende 500 kg bom” explodeerde. Zolang de bom in de verkeerde positie blijft liggen werkt de zuurontsteker niet maar zodra de bom gekanteld wordt werkt het zuur verder. Daar zit je dan als kraanman voor grondwerken. Een van de gepensioneerde ontmijners waarschuwde toen voor het gevaar van de rottende ontstekers. Reeds enkele jaren geleden vonden ze bommen met broos geworden ontstekers. Hij voegde er nog aan toe dat eens, bij transport een van de drie verwijderde ontstekers spontaan afgingen met een “psssst” zonder schade. Eens zullen de bommen zo gevoelig zijn dat niemand ze nog kan behandelen. Voor deze mensen is de oorlog nooit voorbij. Duizenden bommen werden gevonden, duizenden liggen nog in de wachtrij, sommige met geniepige ontstekers en hoe ouder ze worden hoe gevaarlijker ze worden. TNT vergaat niet maar het stabiliserend middel er in wel. Overgelaten aan zich zelf kunnen ze spontaan ontploffen. Fosfor bommen kunnen dan brand veroorzaken en indien bekend zal de brandweer niet ingrijpen uit angst voor mogelijke verdere explosies. Duitsland is nog steeds in oorlog. Ook in België kan het, denk maar aan West Vlaanderen waar het probleem gas er nog bijkomt. Ook in België zou het wel nuttig zijn om scans uit te voeren op plaatsen waar gebombardeerd en hevig gevochten werd.
Voor iedereen,  handen af van alle munitie uit de eerste en tweede wereld oorlog, het wordt levensgevaarlijk.

Alle rechten voorbehouden © vzw Bunker en Vliegtuig Archeo Antwerpen | Links worden aangemoedigd