+32 474/28.76.38 Park den Brandt, Antwerpen (Ingang: Acacialaan)Atlantikwall | Luchtoorlog | V-Wapens

Gefechtsstand des Generalkommando: Führungsbunker

 

Het kasteeldomein “Den Brandt” in Wilrijk werd door de Duitse legerleiding uitgekozen als locatie voor de bouw van het Generalkommando LXXXIX AK, het hoofdkwartier van het 89-ste legerkorps. Dit legerkorps stond in voor de bezetting van de Atlantikwall in de zone tussen de Belgisch-Franse grens en het schiereiland Walcheren in Nederland. Ook Antwerpen behoorde bij het 89-ste legerkorps en werd tot “Abschnitt” uitgebouwd.

Er werden twee Führungbunkers van het type SK 1 op het kasteeldomein gebouwd, samen met verschillende manschappenbunkers, een hospitaalbunker en twee verbindingbunkers. Voor de verdediging van het complex werd er in 1944 een heuse “Sicherungsring” ten noorden van het park aangelegd met als opdracht: “Verteidigung des Gefechtsstandes des Generalkommandos gegen feindliche Angriffe aller Art.”. Zowel land- als luchtafweer werd er voorzien rondom het hoofdkwartier welke volgens de vooropgestelde documenten moest standhouden tot de laatste man!

Onze VZW staat in voor het behoud van dit hoofdkwartier; Eén van de twee SK1 Führungbunkers is reeds ingericht als museumbunker, waar de bezoeker kan kennismaken met de werking van een Duitse Atlantikwall-bunker. Bijkomend kan je een zeer unieke verzameling “V-wapens” komen bekijken welke ook deel uitmaken van de rijke geschiedenis van Antwerpen. Hieronder alvast een impressie van onze museumbunker:

 

Alle rechten voorbehouden © vzw Bunker en Vliegtuig Archeo Antwerpen | Links worden aangemoedigd