+32 474/28.76.38 Park den Brandt, Antwerpen (Ingang: Acacialaan)Atlantikwall | Luchtoorlog | V-Wapens

A4 - V2

Zonder enig verweer konden de geallieerden bij de V2 enkel lijdzaam toezien hoe Antwerpen het meeste van deze wapens op zich kreeg. In het museum doorlopen we de werking van deze revolutionaire raket, terreurwapen doch ook mijlpaal in de geschiedenis.

De raket die bekend zou worden als de “V2”,  was de 4de raket uit de “Aggregat” reeks die sinds de jaren 1930 ontwikkeld werd.

Vooral met de jonge Wernher von Braun, gepassioneerd door ruimtevaart en sinds zijn 17 actief in een Berlijns militair testcentrum, werd er grote vooruitgang geboekt. Natuurlijk was het leger vooral op zoek naar nieuwe manieren om explosieven naar een bepaalde plek op de Aarde te vliegen en niet zozeer mensen door de ruimte. Tegen 1935 kwam de “A4” raket die al zo groot geworden was dat er een nieuw testcentrum gebouwd werd op een meer afgelegen plek, het bekende “Peenemünde”.

Tijdens de oorlog steeg Hitler’s interesse in revolutionaire wapens. Dit was niet zozeer vanuit een vooruitstrevende geest maar eerder een nood aan “wonderwapens” gezien de steeds ongunstigere oorlogsomstandigheden.

In de “A4” zag hij een geschikt vergeldingswapen om de geallieerde bombardementen op Duitsland te vergelden. Het team in Peenemünde stond steeds meer onder druk om de raket operationeel te krijgen ondanks de enorme uitdaging die massaproduktie nog stelde.

Op 3 oktober 1942 volgde een eerste succesvolle testvlucht waarmee het eerste mens gemaakt object ooit de ruimte in kwam.

Na deze mijlpaal in de ruimtevaart en menselijke geschiedenis verhoogde natuurlijk ook de druk weer om de raket als vergeldingswapen in te zetten.
Dit duurde gelukkig nog bijna 2 jaar maar in die tijd veroorzaakten ze toch reeds enorm veel ellende bij hun productie, vooral in de beruchte Mittelwerk fabriek. De enorme dodentol in de fabrieken en kampen betrokken bij de productie van beide vergeldingswapens zou uiteindelijk het aantal doden door hun inzet nog overtreffen.

© Walther Frentz Collectie.

Na enkele schoten op Parijs, afgevuurd vanuit de Ardennen, kreeg het verraste London op 8 september haar eerste V2 op zich neer.

De dag ervoor was in Engeland nog aangekondigd dat, op enkele mogelijke laatste V1 schoten na, de “Slag om Londen” over was. Van de V1 zou de stad tot maart gespaard blijven maar de A4 volgde al snel en werd zo dus het “Vergeltungswaffe 2”.

Het was dit tweede vergeldingswapen dat, hoewel eerder om strategische redenen, voor de stad Antwerpen op 13 oktober 1944 de V-wapen terreur inluidde. Op de hoek van de Schilderstraat, op enkele tientallen meters van het Museum voor Schone Kunsten, viel een eerste V2.
De volgende 6 maanden kon er elk moment een V2 neerkomen, zonder waarschuwingsgeluid zoals bij de V1. Neerkomend met zo’n 3 keer de geluidssnelheid kregen de slachtoffers nabij de inslag zelfs niet de kans om de knal te horen. Antwerpen was in deze periode, zoals LIFE magazine schreef, werkelijk de “Stad van de Plotselinge Dood”.

De collectie V2 objecten en info belichten naast de knappe techniek ook de minder fraaie doeleinden waar ze voor diende.

Ook minder technisch aangelegde bezoekers staat ze toe zich een beeld te vormen van de ongelooflijke inzet die de ontwikkeling, productie en gebruik van het wapen inhield. Objecten als de grafsteen van een V2 slachtoffer tonen dan weer de beestachtige waanzin waarvoor al die vooruitstrevende technologie misbruikt werd.

Deze V2 kwam in vreedzamere omstandigheden naar Antwerpen en stond tentoon op de Groenplaats n.a.v. de SHAEF expositie, midden 1945.

© V2rocket.com – Klik hier voor een uitgebreide lanceerlijst.

Ook na de beschieting was de haven van Antwerpen het doel van vele V2’s en diens onderdelen al kwamen ze nu gelukkig per spoor aan.
Van hier werden ze verscheept naar geallieerde legerbasissen, vooral in Amerika waar ook von Braun en zijn team heen gingen.

Naast het verzamelen van Duitse technologie hadden de Amerikanen tijdens “Operation Paperclip” ook zoveel mogelijk Duitse wetenschappers in handen proberen te krijgen, ook en misschien wel vooral uit gebieden die later aan de Soviets zouden overgedragen worden. Via de Antwerpse haven gingen vele raketten, onderdelen en uitrusting naar de Verenigde Staten waar ze o.a. de basis zouden vormen van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.

De eerste foto van de Aarde vanuit de ruimte.

In 1946 genomen met een camera op een V2, afgevuurd vanuit White Sands, New Mexico (V.S.).

Op de website www.V2rocket.com vindt u een schat aan informatie van de “International V2 Research Group”.

Moest u toch nog met een V2 vraag zitten die u er niet beantwoordt vindt en ze liever in het Nederlands stelt kan u ook via onze adviseur uw vraag aan de groep voorleggen.

Uiteraard is ook alle info welkom die u mogelijk kan bijdragen aan ons V2 onderzoek, hoe klein dit u ook lijkt.

De archieven kan men nog honderden jaren inkijken maar verhalen en familiealbums lopen steeds meer gevaar te verdwijnen naarmate de bijhorende herinneringen uitsterven. Twijfel niet ons te contacteren als dit gevaar dreigt voor een verhaal, document of object waar u weet van heeft en help ons deze geschiedenis bewaren.

 

Alle rechten voorbehouden © vzw Bunker en Vliegtuig Archeo Antwerpen | Links worden aangemoedigd