+32 474/28.76.38 Park den Brandt, Antwerpen (Ingang: Acacialaan)Atlantikwall | Luchtoorlog | V-Wapens

75 Jaar ruimtevaart: Wrange viering

Okt
3
2017

Op 3 oktober was het 75 jaar geleden dat de mensheid voor het eerst een object de ruimte in lanceerde, het begin van de ruimtevaart. Zoals bij vele technologische doorbraken zorgde de militaire drijfveer achter deze revolutie spijtig genoeg wel eerst voor een grote morele achteruitgang voor men van de technologische “vooruitgang” kon genieten.

In WO2 zou, net als bij de atoombom en nucleaire technologie, ook de rakettechnologie die ruimtevaart mogelijk maakte eerst als verschrikkelijk wapen dienst doen.

Spijtig genoeg is deze initiële toepassing in beide gevallen nog steeds in gebruik en werden ze ondertussen natuurlijk reeds gecombineerd. Het is triest vast te moeten stellen dat, rond de 75ste verjaardag van de ruimtevaart, nucleair bewapende langeafstandsraketten meer in het nieuws komen dan die voor het verkennen van de ruimte moeten dienen.

Op 13 oktober 1944, zo’n twee jaar na de historische lancering in testcentrum Peenemünde, volgde de eerste treffer op het belangrijkste doelwit van de V2, Antwerpen.

In deze en 5 volgende maanden zou Antwerpen met meer dan 1600 lanceringen op de stad en haar haven het favoriete doel van dit nieuwste wapen blijken, ook dat van de V1. In Antwerpen had men in deze periode geen nieuwsbericht nodig om meer te weten te komen over de effecten en verschrikkingen van de nieuwe langeafstandsraket. Vanuit hun kelders of tijdens elke verplaatsing, waarbij men in beide gevallen het leven nooit zeker was, zagen ze hoe hun stad vernield werd en hun “Parel aan de Schelde” veranderde in de “Stad van de Plotse Dood”.

Ook na de beschieting kwamen er V2’s naar Antwerpen, op weg naar de V.S. waar ze de basis vormden van het Amerikaans ruimteprogramma.

V2 Staart secties in de Antwerpse haven, gelukkig op een trein ditmaal.

Na de V-wapen tentoonstellingen in het museum is nu ook de info op de website rond dit thema vernieuwd.
Naast paginas over de V1, V2 en hun impact  op de Antwerpse regio zijn er ook paginas over de bemande V1 of “Reichenberg” en diens zeldzame overlevende exemplaren. Eén hiervan is eigendom van de Stad Antwerpen maar verblijft al sinds 1998 in het buitenland (bruikleen).
Alle rechten voorbehouden © vzw Bunker en Vliegtuig Archeo Antwerpen | Links worden aangemoedigd